Η συχνότητα της φροντίδας του σκάφους σας εξαρτάται από το σκάφος και τον τρόπο που το χρησιμοποιείτε. Τα παλαιότερα σκάφη χρειάζονται περισσότερο χρόνο και προσοχή, όπως και τα σκάφη που χρησιμοποιούνται για συχνά ταξίδια ή γρήγορες εξορμήσεις αδρεναλίνης.

 

Ανεξάρτητα από το σκάφος σας και τον τρόπο που το αντιμετωπίζετε, σίγουρα θέλετε να ακολουθήσετε αυτές τις βασικές συμβουλές καθ’ όλη τη διάρκεια της πλεύσης για να αποφύγετε επεισόδια στο νερό αργότερα.
Αυτές οι συμβουλές ισχύουν για καταστρώματα αλλά έχετε κατά νου τις ιδιαίτερες ανάγκες του σκάφους σας - γνωρίζετε το σκάφος σας καλύτερα από μένα!


1. Παρακολουθήστε προσεκτικά τον κινητήρα

Πολλά σκάφη τείνουν να χαλάνε λόγω βλάβης του κινητήρα. Μερικές φορές θα μπορούσε να είχε αποτραπεί αυτή η βλάβη εκ των προτέρων.
Ανεξάρτητα από αυτό, η τακτική επιθεώρηση του κινητήρα σας, είτε πρόκειται για εξωλέμβιο, είτε για έσω-έξω κινητήρα, είναι ζωτικής σημασίας για την εύκολη κρουαζιέρα.

Έχετε μπερδευτεί από πού να ξεκινήσετε;
Ξεκινήστε πάντα με τα βασικά. Αρχικά, ελέγξτε το λάδι. Τα χαμηλά επίπεδα λαδιού - ή καθόλου λάδι - σημαίνουν προβλήματα νωρίτερα παρά αργότερα.
Συμπληρώστε λάδι όποτε φαίνεται χαμηλή η στάθμη για να διατηρήσετε τον κινητήρα σας πιο δυνατό, για περισσότερο καιρό.
Τουλάχιστον μία φορά κάθε 50-100 ώρες λειτουργίας, θα θέλετε να κάνετε την πλήρη αλλαγή λαδιού. Και πάντα ανατρέξτε στο εγχειρίδιό σας για τον τύπο λαδιού που χρησιμοποιείτε και πόσο συχνά πρέπει να το αλλάζετε.
Πολλές εξωλέμβιες κατασκευάζονται με τρόπο, ώστε να μπορείτε να ελέγχετε και να αλλάζετε λάδι γρήγορα και εύκολα. Μόλις γίνει αυτό και με το κλείσιμο του κινητήρα ήδη σβηστό, δεν βλάπτει ποτέ:

  • Ελέγξτε για διαρροές καυσίμου ή λαδιού. Εάν κάτι φαίνεται ύποπτο, επικοινωνήστε με το τοπικό συνεργείο σκαφών ή καλέστε τον κατασκευαστή του κινητήρα για συστάσεις.
  • Προσθέστε λίπανση σε όλα τα κινούμενα μέρη με αντιδιαβρωτικό.
  • Ελέγξτε όλες τις γραμμές και τους εύκαμπτους σωλήνες για τυχόν φθορά.
  • Ελέγξτε τους σφιγκτήρες και τις γραμμές καυσίμου για διάβρωση.
  • Επιπλέον, η εξωλέμβιά σας θα πρέπει να είναι καλά ασφαλισμένη στο καθρέφτη του σκάφους. Η συνεχής χρήση κατά τη διάρκεια της σεζόν μπορεί δυνητικά να χαλαρώσει το υλικό. Βεβαιωθείτε ότι όλα τα μπουλόνια είναι ασφαλή και σφίξτε τα όσο χρειάζεται.


2. Ξεπλύνετε τον κινητήρα μετά από κάθε χρήση του


Ναι, είμαστε ακόμα κολλημένοι στην σωστή μεταχείριση των κινητήρων. Αυτό συμβαίνει επειδή αυτό είναι ίσως το πιο σημαντικό μέρος του σκάφους σας για να φροντίσετε.
Είτε βρίσκεστε σε αλάτι είτε σε γλυκό νερό, το ξέπλυμα του κινητήρα σας με γλυκό νερό πρέπει να γίνεται μετά από κάθε χρήση του.
Το ξέπλυμα του κινητήρα σημαίνει ότι εμποδίζετε τους κρυστάλλους και τις εναποθέσεις αλατιού να καταστρέψουν τα εσωτερικά εξαρτήματα (σε εφαρμογές αλμυρού νερού) και να απαλλαγείτε από τη βρωμιά, την άμμο ή άλλα ακατέργαστα υλικά (μετά τη λειτουργία σε γλυκό νερό).

Οι περισσότερες σύγχρονες εξωλέμβιες διαθέτουν ενσωματωμένα συστήματα έκπλυσης γλυκού νερού και η διαδικασία είναι πολύ απλή. Απλώς φροντίστε να συμβουλευτείτε το εγχειρίδιό σας για τη σωστή διαδικασία.
Για χρήση, συνδέστε το σύστημα σε έναν εύκαμπτο σωλήνα κήπου, καλύψτε τις εισαγωγές νερού με τα ειδικά ακουστικά και ανοίξτε το νερό. Βεβαιωθείτε ότι υπάρχει αρκετό νερό που ρέει για να τρέξει η εξωλέμβια πριν την εκκινήσετε. Αφήστε το να λειτουργήσει τουλάχιστον πέντε λεπτά για να εξασφαλίσετε επαρκή έκπλυση.

3. Αφιερώστε ένα χώρο στην "ξηρή αποθήκευση"


Η ύπαρξη ειδικού χώρου αποθήκευσης σε ξηρά μέρη είναι πολύ υποτιμημένη. Όλοι που διαθέτουν σκάφος πρέπει να είναι πάνω από αυτό.
Ξέρω, είναι δύσκολο να στεγνώσουν τα πράγματα σε μια βάρκα, αλλά αξίζει τον κόπο.

Ένας στεγνός χώρος αποθήκευσης διατηρεί οργανωμένα τα απαραίτητα σωσίβια, παιχνίδια νερού, ρούχα ή άλλα εργαλεία για άνετους, γρήγορους καθαρισμούς. Ωστόσο, υγρό εργαλείο ,σημαίνει νερό και το νερό μπορεί να δημιουργήσει δυσάρεστες καταστάσεις, ειδικά όταν το αφήνετε για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αφιερώστε ένα χώρο αποθήκευσης ξηρού για ορισμένα εργαλεία. Οτιδήποτε επιρρεπές σε κατακράτηση νερού, μούχλα πρέπει να ζει εδώ.
Στεγνώστε τα σωσίβια, τα παιχνίδια νερού, τις πετσέτες και τα ρούχα σας πριν τα βάλετε σε ένα χώρο αποθήκευσης.
Τα ανακινείτε στεγνά, τα σκουπίζετε ή τα αφήνετε να στεγνώσουν για λίγο πριν τα αποθηκεύσετε.


4. Πρέπει να έχετε καθαρό μηχάνημα


Η βρωμιά, η μούχλα, τα άλατα και το ιώδιο μπορούν να συσσωρευτούν πολύ εύκολα.
Ενώ συχνά χρειάζεται λίγος χρόνος στην αρχή, όσο περισσότερο το κάνω, τόσο λιγότερο πρέπει να καθαρίζω - και τόσο λιγότερο συχνά πρέπει να περνάω μια ολόκληρη μέρα για να τακτοποιώ τα πράγματα.
Τι αξίζει όμως ιδιαίτερη προσοχή με αυτήν την κοινή αγγαρεία;
Πολλοί χώροι αποστράγγισης αυτο-αποστραγγίζονται, αλλά μόνο οι αποχετεύσεις που ξεπλένονται στον πάτο απαλλάσσονται από το μεγαλύτερο μέρος του νερού. Σφουγγαρίστε κάθε περίσσεια επιφάνεια.
Για ξηρούς χώρους αποθήκευσης, χρησιμοποιήστε εξωτερική σκούπα για να καθαρίσετε τη βρωμιά ή άλλα υπολείμματα.


5. Προσέξτε το δάπεδο


Πολλά δάπεδα στην κονσόλα είναι αυτο-στραγγιζόμενα, καθιστώντας τα πιο βολικά για καθαρισμό (μεταξύ άλλων). Αν έχετε χαλιά θαλάσσιου βαθμού, που κόβονται, αφαιρέστε τα.
Για καλύτερα αποτελέσματα, ανακινήστε το χαλί, καθαρίστε τα υπολείμματα, πλύνετε υπό πίεση και, στη συνέχεια, αφήστε το να στεγνώσει.
Το τρίψιμο του foredeck είναι ένα από τα πιο σημαντικά καθήκοντα συντήρησης σκαφών. Αφαιρεί τους λεκέδες και τη βρωμιά με μερικά απλά βήματα. Προσθέτει επίσης μακροζωία και αξία στο σκάφος σας όταν γίνεται σωστά.


6. Καθαρίστε και επισκευάστε τις ταπετσαρίες όπως απαιτείται


Άμμος, λάσπη, ακόμη και βρώμικο νερό συσσωρεύεται συνεχώς στην ταπετσαρία. Επιπλέον, όσο περισσότερο κάθεται, τόσο περισσότερος καθαρισμός και τρίψιμο απαιτείται.
Έτσι, η διατήρηση της ταπετσαρίας σας είναι κάτι που θέλετε να παραμείνετε στην κορυφή.
Το κορδόνι και το ράψιμο στην ταπετσαρία συλλέγουν επίσης άφθονες ποσότητες αλάτων και απαιτούν προσοχή. Αυτές είναι επίσης ευάλωτες περιοχές για φθορά καθώς το σπείρωμα μπορεί να χαλαρώσει μετά από μια ή δύο σεζόν χρήσης.

Για να διορθώσετε τις σχισμές στα καθίσματα κατά μήκος του κορδονιού και τις ραφές, απλώς ράψτε κατά τη διακεκομμένη γραμμή. Το μόνο που απαιτείται είναι εξωτερικό νήμα, μια καμπύλη βελόνα και λίγη υπομονή.


7. Δημιουργήστε τη δική σας λίστα ελέγχου συντήρησης σκαφών


Ένας κατάλογος ελέγχου για τη συνήθη συντήρηση των σκαφών μπορεί να συνεχίζεται και να συνεχίζεται. Ωστόσο, θεωρώ ότι είναι σημαντικό να κάνω μια απλή βόλτα κατά την πρώτη επιβίβαση, ελέγχοντας ότι όλα είναι σε καλή κατάσταση.

Αυτό περιλαμβάνει:

  • Όλα τα φώτα λειτουργίας να λειτουργούν - αν όχι, αντικαταστήστε τα.
  • Όλες οι ράγες είναι ασφαλείς - αν δεν είναι, διορθώστε τις.
  • Τα φλαπς είναι σε καλή κατάσταση.
  • Τα σκοινιά δεν είναι φθαρμένα.

Γνωρίζετε τι εξοπλισμό, και χαρακτηριστικά διαθέτει το σκάφος σας, ξέρετε τι είναι σημαντικό για εσάς και ξέρετε τι χρειάζεται προσοχή. Ποιος θα μπορούσε να γνωρίζει ένα σκάφος καλύτερα από τον ιδιοκτήτη του;

Δημιουργήστε τη δική σας καθημερινή λίστα ελέγχου συντήρησης που ακολουθείτε κάθε φορά που ανεβαίνετε στο σκάφος. Μην αμελείτε τις μικρές ιδιοτροπίες και λεπτομέρειες!
Παρακολουθήστε κάθε εκατοστό του σκάφους σας και δεν θα εκπλαγείτε ποτέ στο νερό.
Η λεπτομερής, τακτική συντήρηση στο σκάφος σας όπως αυτή εξασφαλίζει μακροζωία και αξία. Σημαίνει επίσης ότι εξασκείτε πολλά στοιχεία ασφάλειας και προφύλαξης των σκαφών - όχι μόνο για εσάς και τους καλεσμένους σας, αλλά και για άλλους σκάφους στο νερό.


Ελπίζουμε το Κέντρο Θαλάσσης με τις παραπάνω συμβουλές να σας βοηθήσει να έχετε μια ξέγνοιαστη περιήγησή με το σας σκάφος.
Η συνέπειά μας είναι το σήμα κατατεθέν μας: Το χρονοδιάγραμμα εργασιών ακολουθείται πιστά και πάντα σε συνεννόηση μαζί σας. Σεβόμαστε το χρόνο σας, γι’ αυτό και φροντίζουμε να είμαστε πάντα συνεπής στις παραδόσεις μας. Η αμεσότητα στην επικοινωνία με το προσωπικό μας σας εξασφαλίζει επιπλέον χρόνο στην επίλυση οποιασδήποτε απορίας