Η συντήρηση πολυεστερικού σκάφους, στο σύνολό της, είναι στην πραγματικότητα αρκετά παρόμοια με τη συντήρηση αυτοκινήτου.

Υπάρχουν μερικά πολύ βασικά αντικείμενα που απαιτούν συνεχή συντήρηση τα οποία κανονικά φροντίζει ο ιδιοκτήτης και μερικά αντικείμενα που απαιτούν συντήρηση σε τακτά χρονικά διαστήματα από τους επαγγελματίες. Κατά γενικό κανόνα, ακόμη και αν δε θέλετε να ασχοληθείτε εξ ολοκλήρου πέρα από το πλύσιμο του σκάφους σας και το ξέπλυμα του κινητήρα, το ετήσιο κόστος συντήρησης σκαφών υπερβαίνει σπάνια το 10% του κόστους του πολυεστερικού σκάφους. Και τα πρώτα χρόνια, ο εξοπλισμός και τα ανταλλακτικά δεν χρειάζονται αντικατάσταση, είναι συχνά πολύ λιγότερο. Το μέσο κόστος συντήρησης του σκάφους, φυσικά, θα ποικίλει αρκετά ανάλογα με τον τύπο και το μέγεθος του πολυεστερικού σκάφους που αγοράζετε καθώς και το κατά πόσο συχνά το χρησιμοποιείτε.

Όπως συμβαίνει με πολλά σκάφη, έτσι και με το πολυεστερικό σκάφος χρειάζεται προληπτική συντήρηση για να προσφέρει τις καλύτερες επιδόσεις στο νερό. Εάν είστε ιδιοκτήτης πολυεστερικού σκάφους που ενδιαφέρεται να μάθει πώς να διατηρεί το πολυεστερικό σκάφος του σε άριστη κατάσταση, διαβάστε για τις 5 σημαντικές υπηρεσίες που θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε και να απολαύσετε καλύτερα την επένδυσή σας.

  1. Πλύντε και καθαρίστε το πολυεστερικό σκάφος σας

Όπως συμβαίνει και με το πλύσιμο του αυτοκινήτου σας, έτσι και με  το πλύσιμο του πολυεστερικού σκάφους σας ,μπορεί να συμβάλει σημαντικά στη διατήρηση της εξωτερικής μορφής του. Καθώς τα σκάφη εκτίθενται σε δύσκολες καταστάσεις, το τακτικό πλύσιμο του πολυεστερικού σκάφους σας με νερό, σάς επιτρέπει να διατηρείτε το εξωτερικό του περίβλημά προστατευμένο και είναι διπλά σημαντικό εάν η βάρκα σας εκτίθεται σε θαλασσινό νερό. Το μόνο που χρειάζεστε για να καθαρίσετε το πολυεστερικό σκάφος σας από τυχόν επιβλαβή υπολείμματα καθώς και να διατηρήσετε το φινίρισμα του είναι το νερό, ένα ειδικά διαμορφωμένο σαπούνι βάρκας, μια  βούρτσα με μαλακές τρίχες και ένα κερί σκαφών.

  1. Αλλάξτε τακτικά το φίλτρο λαδιού και το λάδι στο πολυεστερικό σκάφος σας

Η νούμερο ένα προληπτική πρακτική συντήρησης πολυεστερικού σκάφους για τη βόλτα σας στο νερό είναι η αλλαγή του λαδιού και του φίλτρου του πολυεστερικού σκάφους σας. Κάνοντας σέρβις  στα προτεινόμενα διαστήματα διατηρείται τα λιπαντικά των ανταλλακτικών του κινητήρα και την εσωτερική θερμοκρασία του κινητήρα σε ένα ασφαλές επίπεδο. Συμβουλευτείτε το Κέντρο Θαλάσσης για πληροφορίες σχετικά με τις απαιτήσεις λαδιού και τη συχνότητα αλλαγής του.

  1. Προστατεύστε τη μπαταρία του πολυεστερικού σκάφους σας

Εάν αφήσετε την μπαταρία του σκάφους σας να μείνει αδρανής και κρύα στην αποθήκευση κατά τη διάρκεια του χειμώνα, οι πιθανότητες είναι ότι η διάρκεια ζωής της θα είναι τουλάχιστον λίγο πιο σύντομη το καλοκαίρι. Αποφύγετε να αντιμετωπίσετε μια νεκρή μπαταρία όταν επαναφέρεται το σκάφος σας την άνοιξη με το να φορτίζεται και αποθηκεύεται τις μπαταρίες σε ξεχωριστή τοποθεσία.

  1. Μάθετε για τα πρόσθετα καυσίμου και τους σταθεροποιητές του πολυεστερικού σας σκάφους

Εκτός από τον ανεφοδιασμό του πολυεστερικού σας σκάφους για να βεβαιωθείτε ότι έχετε άφθονο καύσιμο για την επόμενη περιπέτειά σας και να αποτρέψετε την υγρασία στο δοχείο καυσίμου, οφείλετε να ακολουθήσετε προσεκτικά τις οδηγίες του κατασκευαστή του πολυεστερικού σκάφους σας καθώς και να ενημερωθείτε από το Κέντρο Θαλάσσης  για τα πρόσθετα καυσίμου.

Όταν τοποθετείτε το σκάφος σας στο χώρο αποθήκευσης το χειμώνα, φροντίστε να αδειάσετε το ρεζερβουάρ καυσίμου ή να το προστατέψετε με ένα σταθεροποιητή καυσίμου που συνιστάται για το πολυεστερικό σκάφος σας.

  1. Ελέγξτε συχνά την προπέλα του πολυεστερικού σκάφους σας

Η συντήρηση της έλικας αποτελεί βασικό μέρος της διατήρησης του πολυεστερικού σκάφους σας. Πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε εκδρομή στο θαλασσινό νερό, βεβαιωθείτε ότι η προπέλα είναι σφιχτή και ασφαλής. Πρέπει να ελέγχετε τακτικά την προπέλα για φθορά.

Βεβαιωθείτε ότι ο άξονας της έλικας δεν έχει υπολείμματα. Είναι πολύ συνηθισμένο να τυλίγεται η γραμμή του ψαρέματος, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε διαρροές κιβωτίων ταχυτήτων.

Όσον αφορά τη συντήρηση του σκάφους σας, λίγος επιπλέον χρόνος στο τέλος είναι το μόνο που χρειάζεστε για να διατηρήσετε το σκάφος σας να φαίνεται και να λειτουργεί σαν καινούργιο. Ελπίζουμε το Κέντρο Θαλάσσης με τις παραπάνω συμβουλές να σας βοηθήσει  να έχετε μια ξέγνοιαστη περιήγησή με το πολυεστερικό σας σκάφος.

Η συνέπειά μας είναι το σήμα κατατεθέν μας: Το χρονοδιάγραμμα εργασιών ακολουθείται πιστά και πάντα σε συνεννόηση μαζί σας. Σεβόμαστε το χρόνο σας, γι’ αυτό και φροντίζουμε να είμαστε πάντα συνεπής στις παραδόσεις μας. Η αμεσότητα στην επικοινωνία με το προσωπικό μας σας εξασφαλίζει επιπλέον χρόνο στην επίλυση οποιασδήποτε απορίας.

 

                      Υπηρεσίες Σκάφους                                                    Πολυεστερικά Σκάφη